Ďalší z mnohých vynálezov nemeckého chemika Petra J. Schlumbohma. Ako chemik sa snažil zdokonaľovať rôzne sklené nádoby na požitie pri chemických pokusoch. Tak sa v roku 1941 zrodil CHEMEX – vynález, ktorý svojou jednoduchosťou prípravy kvalitnej kávy prežil celé desaťročia a stále sa predáva. Je vhodný pre tých, ktorí sa boja tlakových nádob ako moka kávovar alebo vakuum pot.
Chemex – sklenená banka, vyzerá tvarovo ako presýpacie hodiny. Úzku časť, ktorá slúži na uchopenie chemexu do ruky obopína drevená časť zložená z dvoch drevených polovíc zviazaná koženou šnúrkou. Za tu sa chemex dobre drží a nehrozí, že sa pri manipulácii s horúcou kávou opálite.
Príprava spočíva v tom, že do hornej časti sa vloží filter, ktorý naplníme na hrubo umletou kávou. Množstvo kávy závisí od toho, akú silnú kávu chceme pripraviť. Kávu vo filtri prelejeme horúcou vodou o teplote 94 až 96 °C. Vodu nalievame pozvoľne, po celom objeme mletej kávy, aby sa dokonale sparila približne 4 minúty. Následne filter so sparenou kávou vyberieme a ekologicky znehodnotíme najlepšie v kompostery.
Na prípravu kávy v CHEMEXe je dobré použiť hrubo namletú kávu. Pri jemnejšom mletí kávy musíme počítať s dlhšou dobou prípravy.
Na prípravu sú ideálne jednodruhové kávy arabika z rôznych oblastí sveta.
Odporúčame :
125 g balenia 100 % arabiky balené vo vákuových plechovkách od Qubik Caffe, alebo
BRASIL ORO 100 % arabiku balenú v 250 g vákuových plechovkách.
Chemex – sklenená banka, vyzerá tvarovo ako presýpacie hodiny. Úzku časť, ktorá slúži na uchopenie chemexu do ruky obopína drevená časť zložená z dvoch drevených polovíc zviazaná koženou šnúrkou. Za tu sa chemex dobre drží a nehrozí, že sa pri manipulácii s horúcou kávou opálite.
Príprava spočíva v tom, že do hornej časti sa vloží filter, ktorý naplníme na hrubo umletou kávou. Množstvo kávy závisí od toho, akú silnú kávu chceme pripraviť. Kávu vo filtri prelejeme horúcou vodou o teplote 94 až 96 °C. Vodu nalievame pozvoľne, po celom objeme mletej kávy, aby sa dokonale sparila približne 4 minúty. Následne filter so sparenou kávou vyberieme a ekologicky znehodnotíme najlepšie v kompostery.
Na prípravu kávy v CHEMEXe je dobré použiť hrubo namletú kávu. Pri jemnejšom mletí kávy musíme počítať s dlhšou dobou prípravy.
Na prípravu sú ideálne jednodruhové kávy arabika z rôznych oblastí sveta.
Odporúčame :
125 g balenia 100 % arabiky balené vo vákuových plechovkách od Qubik Caffe, alebo
BRASIL ORO 100 % arabiku balenú v 250 g vákuových plechovkách.