Džezva
Džezva- malá kovová nádoba na prípravu naozaj pravej tureckej kávy. Ak milujete pripravenú kávu na turecký spôsob, tak džezva je určená práve pre vás. Skutočnú tureckú kávu nikdy nepripravujeme zalaitim kávy horúcou vodou. Je to trochu zložitejšie.
Na prípravu kávy v džezve použijeme úplne najemno namletú kávu, jemnú skoro ako múka. Nikdy nepoužívame čistú 100 % arabiku. Vhodná je zmes robusty s arabikou v pomere 50 : 50.
Do džezvy nasypeme dve lyžičky kávy a zalejeme ju vodou. Dobre premiešame a dáme variť. Ak použijeme väčšiu džezvu, kávy môžeme dať viac, záleží akú silnú kávu preferujeme.
Varom začína káva na povrchu džezvy vytvárať krásnu jemnú penu veľkej hustoty. Akonáhle začne pena stúpať, káva dosahuje teploty 96-97 °C. V tomto okamihu džezvu na chvíľu odstavíme zo zdroja tepla a za chvíľu opäť postavíme na varič. Necháme opäť vzkypieť a zopakujeme to ešte raz. Celková doba varenia trvá okolo 6 minút.
Uvarenú kávu servírujeme do malých predhriatych šálok.
Na prípravu kávy v džezve odporúčame použiť jemne mletú kávu Brasil Oro Casa Crema, balenú v 250 g vákuových plechovkách.