Jednoduchá konštrukcia uzrela svetlo sveta v roku 1850 vo Francúzsku. Išlo o konvičku vyrobenú z kovu s filtrom, ktorý sa pohyboval na kovovej oske. V roku 1929 Talian Attilio Calimani zdokonalil a vylepšil zariadenie tak, že spojil kov so sklom a french press dostal podobu, s ktorou sa stretávame i dnes.
Príprava kávy je veľmi jednoduchá a rýchla. Treba však dodržať niekoľko dôležitých zásad a to :
- káva musí byť namletá nahrubo, čo znamená, že namleté zrniečka budú mať veľkosť ako cukor kryštáľ.
- kávu vo french prese musíme zaliať horúcou vodou o teplote 92-96 C, nikdy nie vriacou.
- extrakcia, čiže doba luhovania nesmie nikdy presiahnuť 3 až 4 minúty. Po tomto čase sa začnú z kávy uvoľňovať triesloviny a po dlhšej dobe aj rôzne zdraviu nie príliš prospešné látky. Uvoľňovaniu týchto látok nezabránime ani ak piest necháme stlačený dolu.
- hotovú kávu vžy prelejeme do inej nádoby, prípadne do termosky, aby si udržala teplotu čo najdlhšie.
Postup prípravy :
1. Kávu nasypeme do french pressa približne do jednej tretiny výšky sklenej nádoby.
2. Zalejeme horúcou vodou o teplote 92 - 96 C. Necháme chvíľu odstáť až káva vytvorí na povrchu typickú hrubú vrstvu sparenej kávy.
3. Kávu zamiešame pohyblivým piestom.
4. Necháme luhovať 3 až 4 minúty a potom kávu stlačíme piestom smerom dole.
5, Ihneď ju nalievame do pripravených kávových šálok. Nikdy nenechávame dlho extrahovať vo french presse.
Odporúčame BIO plantážnu kávu balenú v 250 g baleniach od pražiarne
Simon Lévelt DOLCE, FORTE, SENZA, CERTIFIED.
French press
French pressyMoka kávovaryChemexDžezvaVakuum potFiltrovaná kávaCoffe dripperHand espressoKávovar na podyKapsulové kávovaryPoloautomatické a automatické domáce kávovaryProfesionálne kávovary
Značka:
Bialetti French Press 350 ml
Bialetti
Bialetti French Press 1000 ml
Bialetti
Barista&Co French Press Midnight Gold - 3 ...
Barista & Co
Barista&Co French Press Electrical Steel -...
Barista & Co
Barista&Co French Press Electrical Steel -...
Barista & Co
Barista&Co French Press Midnight Gold - 8 ...
Barista & Co
Spolu: 8