V čom sú také jedinečné ? Otázka, na ktorú sa vám pokúsime v krátkosti odpovedať.
• Pravé espresso musí byť pripravené pod optimálnym tlakom. Ten by sa mal pohybovať v rozmedzí od 8 do 10 barov.
• Aby sme dokázali zabezpečiť stabilný tlak pri príprave kávy, musíme si uvedomiť, že príprava kávy v profesionálnom kávovare prebieha úplne iným spôsobom ako v iných kávovaroch.
• Voda, ktorú používame na prípravu espressa prechádza špirálou cez hlavný bojler, kde sa teplota vody pohybuje okolo 120 °C. Voda v bojlery zaberá približne 70 % priestoru. Zbytok 30 % priestoru zaberá vodná para. Vodu z bojlera používame na prípravu čaju a paru na prípravu cappuccina.
• Voda v špirále sa ohrieva od okolitej vody v bojlery. V okamihu, kedy príde voda zohriata v špirále do hlavy kávovaru dosahuje teplotu potrebných 88 až 95 °C, čo je optimum pre správne espresso.
Dnešné profesionálne kávovary sa vyznačujú už samozrejme oveľa zložitejšou konštrukciou, ale o tom sa už budeme rozprávať pri osobných stretnutiach s Vami, ktorí si život bez originálneho espressa, alebo cappuccina neviete predstaviť.